Krulbolvereniging De Meermin

Eeuwenoude traditie

Voor Zeeland is het heel bijzonder. Met het krulbollen heeft de eerste Zeeuwse traditie een plaats gekregen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Niet iedere Nederlander zal deze Zeeuws-Vlaamse volkssport onmiddellijk thuis kunnen brengen. In Zeeuws-Vlaanderen is het echter, net als in het aangrenzende Vlaanderen, een populaire volkssport die in verenigingsverband beoefend wordt. De geschiedenis van het populaire bolspel gaat terug tot in de middeleeuwen en is verwant aan sporten als kolven, beugelen en klootschieten. Bolspelen zoals het krulbollen werden rond 1300 in heel Europa gespeeld, onder meer in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. In Nederland werden ze in de zeventiende eeuw in beeld gebracht door beroemde schilders als Adriaen van Ostade.

Zeven verenigingen
In Zeeuws-Vlaanderen wordt het krulbollen in verenigingsverband op zeven verschillende plekken beoefend. De krulbolverenigingen hebben beeldende namen, zoals De Ware Vrienden in Aardenburg, Raak tegen Staak in Oostburg, Molenzicht in IJzendijke, Ons Genoegen in Sas van Gent, de Meermin in Waterlandkerkje en Arjoan in Breskens. 

 

Adres

Krulbolvereniging De Meermin

Stuerboutstraat 94

4508 AD  Waterlandkerkje

+31 117 453 045 

Openingstijden

Zaterdag: 16:30 - 19:00 uur

Zondag: 16:30 - 19:00 uur 

Bestuur

Voorzitter: 
Penningmeester: Odette Onghenae
Secretaris: Annie de Geeter
Bestuurslid: Betsie Almekinders
Bestuurslid:  

Programma bollingen

De data van de competitiebollingen en de vrije bollingen kunt u raadplegen in de agenda.

Ook wanneer er geen bolling is, kan er tijdens de openingstijden gebold worden! Tevens bieden wij onderdak aan biljartvereniging "De Pomerans".