Krulbolbaan "De Meermin" 25 jaar!
Geen café maar een sportkantine voor een sport uit Vlaanderen
Hoe is de krulbolbaan eigenlijk ontstaan? Omdat er geen café meer was in het dorp, en er niet meer gekaart kon worden en gezellig samen zijn, werd er door een groepje mannen gebrainstormd om zelf iets op te zetten. Om concurrentie met de bestaande middenstand te vermijden, moest er een alternatief gezocht worden. Zo zou er een sportkantine komen. En de sport werd krulbollen. Dus een krulbolbaan! Een watte? Enige uitleg is misschien nodig. Krulbollen is een sport die veelal in Vlaanderen wordt beoefend.
Het spel
Op een harde baan van aarde, gemengd met marmerslijpsel, staan aan beide zijden van de baan paaltjes. Spelers hebben ieder een bol, deze lijkt op een platte kaas van hout, tegenwoordig ook van kunststof, met een iets schuin vlak waardoor de bol gaat krullen als je de bol over de baan laat rollen. Er worden groepjes gevormd waarna de wedstrijd, met als doel om de bollen zo dicht mogelijk bij de paal te krijgen, begint. Schieten mag ook op de bol van de tegenstander. De groep die het dichts met de bollen bij de paal ligt, krijgt de punten. Het heeft veel overeenkomsten met Jeu de Boules en ijscurling.
Financiën en de locatie
Aan de Stuerboutstraat lag nog een lap grond van de gemeente. Groot genoeg. Woningbouw erop had niet veel haast dus de gemeente was bereid om het onder bepaalde voorwaarden voor één gulden aan de inmiddels opgerichte Krulbolvereniging te verkopen. Bij de gemeente waren ze bereid om een subsidie te verstrekken van 22.500 gulden. Dat was in 1992. Nu nog bouwmaterialen verzamelen. Op de Braakman stonden nog oude bouwketen die weg mochten. Dus die met de vrijwilligers afgebroken en in het dorp opgeslagen. Er werd naar van alles en nog wat gespeurd wat voor noppes weg kon om gebruikt te worden bij de bouw. Ondertussen was met de bouw begonnen. Bouwtekening gemaakt welke werd goedgekeurd, riolering aangesloten, fundatie gegraven, beton gestort en opgemetseld. Alles door vrijwilligers!
Toen was de subsidie op! Oei, hoe nu verder? Er werd een plan bedacht. Er werd een oproep gedaan in het dorp om de bouw te financieren met leningen en sponsoring. Dit lukte wonderwel. Zo kon de bouw weer verder. De voordeuren kwamen uit de oude melkfabriek uit IJzendijke. De toog kwam eveneens uit IJzendijke. Hoe die nou in de huishoudschool in IJzendijke kwam? Het toenmalige plafond kwam van een camping en het sanitair uit de oude LTS uit Oostburg. De rest van de benodigde bouwmaterialen werden bij de sloop gehaald. Tijdens de bouw lieten de vrouwen in de buurt zich niet onbetuigd. Zij zorgden voor de koffie met wat lekkers.
De start
In 1994 werd de krulbolbaan officieel geopend en wel op 12 september. Er was een schema opgesteld met vrijwilligers om de bolbaan open te houden. In het begin was er ook een kaartclub. Nu is er nog een biljartclub (De Pomerans), om de veertien dagen is er bolling, één keer per maand een vrije bolling en een dames bolling. Na verloop van jaren werden de leningen terugbetaald. Toen werd er ook begonnen om de bolbaan zowel binnen als buiten mooier te maken. Zo werd er eerst de vloer aangepakt, er kwamen vloertegels. Daarna de buitenkant en de zijramen. Daarna een nieuwe keuken (ook door vrijwilligers getimmerd) en daarna de wanden en een nieuw plafond. Het laatste wat werd aangepakt was het plaatsen van dubbelglas.
Het bestuur viert het 25 jarig jubileum op zondag 15 september 2019 om 14:00 uur met een hapje en een drankje. U bent van harte welkom. Natuurlijk is er gelegenheid om ook een bolletje te gooien.